Wat te doen bij griep; mondkapjes?

Griep is een tikkeltje erger dan een verkoudheid. U krijgt tevens last van keelpijn, u moet hoesten en ervaart een loopneus, maar daarnaast brengt griep hoofdpijn, koorts en spierpijn met zich mee. U kunt hier makkelijk twee weken mee kwijt zijn. En hoe vervelend het ook is om door de griep geveld te zijn, u dient het virus gewoon uit te zieken. Gelukkig is er wel iets te doen aan die nare symptomen. Denk dan aan een medisch mondkapje ter preventie of een vaccinatie ter voorkoming van een besmetting.

Voorkomen van besmettingen
Vraagt u zich af wat te doen bij griep? Het verlichten van de pijn zal uw eerste zorg zijn. De keelpijn kunt u bijvoorbeeld verzachten met Strepsils, die nog lang na gebruik werkzaam blijven. De capsules van het merk Strepfen zijn ook zeer geschikt voor de bestrijding van keelpijn. De werkzame stof flurbiprofen is tevens ontstekingsremmend, wat u snel zult merken aan minder opgezette klieren. Dan is er nog de verkwikkende drank Citrosan, die pijnstillend werkt en u tegelijkertijd van de nodige dosis vitamine C voorziet.

Griep voortaan voorkomen?
Behalve weten wat te doen bij griep, is het ook prettig om te weten wat te doen tegen griep besmetting in de toekomst. De maatregelen kunnen we in vier categorieën opdelen. Vanzelfsprekend loopt u de kleinste kans op griep door alle vier te combineren.

  • Verhoog uw hygiëne: Influenza verspreidt zich via de minuscule slijm druppeltjes die bij hoesten en niezen vrijkomen. Een hand voor de mond houden is niet hygiënisch genoeg. Integendeel; het virus kan daarna gemakkelijk op een voorwerp of oppervlak terechtkomen. Daarom horen patiënten papieren zakdoekjes te gebruiken, die meteen weg te gooien en daarna voor de zekerheid hun handen te wassen. U doet er zelf ook goed aan om vaak uw handen te wassen. Zo voorkomt u dat u het virus onverhoopt ergens oppikt.
  • Versterk uw immuunsysteem: Een virusdeeltje hoeft u niet per se te besmetten. Zorg voor een goede weerstand door gezond te eten, veel water te drinken, voldoende te slapen en veel te sporten. Roken kan uw weerstand negatief beïnvloeden.
  • Haal de griepprik: Het griepvirus is constant in ontwikkeling, waardoor de kans groot is dat u niet resistent bent tegen de nieuwste variant. Het griepvaccin injecteert u met antilichamen tegen de nieuwste stammen.
  • Draag een mondkapje: Wanneer je gebruik maakt van een mondmasker zul je minder gevoelig zijn voor het oplopen van een griepvirus zoals Corona (COVID-19). Dit virus verspreidt zich door het dragen van een gezichtsmasker minder makkelijk door de lucht. Mondkapjes koop je eenvoudig via internet bij een webshop, online supermarkt of drogisterij (zowel medische maskers als niet-medische mondkapjes).