Antibiotica is een zeer populair en krachtig geneesmiddel, die doorgaans gebruikt wordt voor het bestrijden van ziekteverwekkers in het lichaam van een patiënt. Door het grote aantal verschillende soorten antibiotica zal echter niet altijd even duidelijk zijn wat de consequenties kunnen zijn van een antibioticakuur. Bij de ene antibioticakuur mag je bijvoorbeeld best af en toe een glaasje wijn drinken, terwijl dit bij een andere kuur vergaande gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Vroeger maakte men vaak onderscheid tussen twee losse geneesmiddelen, namelijk antibiotica en chemotherapeutica. Tegenwoordig gebeurt dat steeds minder en worden beide stoffen tot de categorie antibiotica gerekend.
Om ernstige bijwerkingen van antibiotica te voorkomen is het erg belangrijk dat men op de juiste wijze met deze stof omgaat. Dit betekent niet alleen dat gelet moet worden op het gebruik van alcohol in combinatie met verschillende soorten antibiotica. Ook moet gelet worden op het aantal uren wat je in fel zonlicht doorbrengt, de combinatie van de pil en antibiotica, enzovoorts. Wanneer je dit niet zou doen, zou de antibiotica vervelende bijwerkingen met zich mee kunnen brengen. Iedere soort antibiotica bestrijdt een andere bacterie. Het is dus van de bacterie in je lichaam afhankelijk, welke antibioticasoort je voorgeschreven zal krijgen.
Verschillende soorten antibiotica
Er bestaan tegenwoordig erg veel verschillende soorten antibiotica die door de jaren heen ontwikkeld zijn door medici. De meest bekende vorm van antibiotica is penicilline, die zich kenmerkt door een moleculaire structuur. Je kunt dit vergelijken met een ring van atomen. Naast penicilline zijn er ook minder bekendere soorten antibiotica, zoals amoxicilline, flucloxacilline, piperacilline, clavulaanzuur en tazobactam. Iedere antibioticasoort kan voor een ander type infectie worden ingezet om de ziekteverwekkers uit het lichaam van een patiënt te bestrijden.
Doordat de werking van de verschillende soorten antibiotica sterk van elkaar kan verschillen, is het raadzaam om hier advies over in te winnen bij een arts. Tijdens een consult zal een arts je meer vertellen over het gebruik van een soort antibiotica om een bacterie te bestrijden, de bijwerkingen van een bepaald soort antibiotica en de looptijd van antibioticakuur. Het verschilt per soort antibiotica en per type infectie, hoelang je de antibiotica zal moeten blijven gebruiken om de ziekteverwekkers volledig te kunnen bestrijden.
Mogelijke bijwerkingen van antibiotica
Een nadeel aan het gebruik van antibiotica om een infectie te verhelpen zijn de bijwerkingen die een antibioticakuur met zich mee kan brengen. Om de kans op bijwerkingen zo klein mogelijk te maken is het erg belangrijk om de aanwijzingen van een apotheker of arts op te volgen en de kuur altijd volledig af te maken. Het lijkt soms erg aantrekkelijk om vroegtijdig met een antibioticakuur te stoppen als je geen last meer hebt van een infectie. Dit is echter niet slim, omdat de infectie op de achtergrond nog actief kan zijn. Als je vroegtijdig stopt kan de infectie terugkeren, waardoor je opnieuw aan een antibioticakuur moet beginnen.
Andere bijwerkingen die op kunnen spelen bij het gebruik van antibiotica zijn onder meer diarree, misselijkheid, maag- of darmklachten, jeuk en rode plekken op de huid en overgevoeligheid voor uv-straling. Bij een overgevoeligheid voor uv-straling is het belangrijk om fel zonlicht te vermijden. Dit kan de huid namelijk sterk aantasten.
Natuurlijke vormen van antibiotica
Naast de geneeskundige vorm van antibiotica zijn er ook verschillende natuurlijke soorten antibiotica. Er zijn patiënten die de voorkeur geven aan dit type antibiotica, omdat zij niks voelen voor het gebruik van chemische middelen uit de medische industrie. Het voordeel van natuurlijke soorten antibiotica is dat zij geen bijwerkingen hebben. Vaak is het effect van dergelijke antibioticasoorten ook veel minder groot, waardoor de genezingstijd sterk toeneemt. Een goed voorbeeld van een natuurlijke vorm van antibiotica is honing, wat vaak gebruik wordt om keelpijn tegen te gaan. Honing helpt niet alleen bij het oplossen van een bacteriële infectie, ook kan dit type natuurlijke antibiotica je in zekere zin op voorhand beschermen tegen infecties.
Niet alleen honing wordt als een natuurlijk soort antibiotica gezien, dit geldt bijvoorbeeld ook voor groene thee, oregano, gember en de kokosnotenolie. Net als bij honing hebben ook deze middelen geen bijwerkingen.
De positieve effecten van antibiotica
Hoewel een antibioticakuur een aantal vervelende bijwerkingen met zich mee kan brengen, kent dit type geneesmiddel veel positieve effecten. Het meest voor de hand liggende voorbeeld hiervan is het feit dat een infectie verholpen wordt en dat ziekteverwekkers uit je lichaam worden verdreven. Vaak kan ons lichaam deze ziekteverwekkers grotendeels zelf al bestrijden, maar heeft het hulp nodig voor de laatste stap. Die hulp wordt geboden door de verschillende soorten antibiotica. Doordat er in de afgelopen decennia steeds meer soorten antibiotica zijn ontwikkeld, kan men altijd een antibioticakuur voorschrijven die aansluit bij de infectie waarmee je te maken hebt. Zo kunnen de ziekteverwekkers heel doelgericht uit je lichaam worden verdreven met een antibioticakuur.