Problematiek? Praat het van je af

Soms kom je in een fase van je leven terecht waar je het gevoel hebt dat je als het ware vastzit. Je ervaart bijvoorbeeld steeds dezelfde problemen in vriendschappen of relaties, ervaart veel stress of je ontdekt dat je al jaren kampt met een onverwerkt trauma. In dit geval is het verstandig om zo snel mogelijk in gesprek te gaan met een psychiater of psycholoog. Deze kan je gericht helpen en je leren om te gaan met deze problemen, zodat het dagelijkse leven een stuk minder zwaar voor je wordt. Schaam je nooit om deze stappen te ondernemen, er zijn ontzettend veel mensen die wekelijks (of meerdere keren per week) in gesprek gaan met een van deze specialisten.

Verwijzing door huisarts

De eerste stap die veel mensen in dit geval nemen, is een consult bij de huisarts. Deze kan in veel gevallen voor je vaststellen of het verstandig is om een beroep te doen op een psycholoog of psychiater en je een doorverwijzing geven. Houd er wel rekening mee dat er in veel gevallen sprake is van een wachtlijst en je dus vaak pas na een aantal weken langs kunt komen voor je intake. Wil je dit niet afwachten? Dan is het ook mogelijk om zelf naar een geschikte specialist te zoeken.

Pak zelf de regie

Zit de problematiek je zo hoog dat je het liefst binnen een week het eerste gesprek met de specialist gehad wilt hebben? Pak dan zelf de regie en ga op zoek naar een specialist die bij je past. Maak je hierbij geen zorgen of je wel de juiste persoon hebt benaderd. Vertel gewoon je verhaal via het contactformulier. Of de psychiater of psycholoog jou kan helpen met de betreffende problematiek zal je snel eerlijk horen. Vind je het ongemakkelijk om de deur uit te gaan? Ga dan bijvoorbeeld op zoek naar een online psychiater. Door de technologie van tegenwoordig is het zelfs mogelijk een consult te laten verlopen via Skype of FaceTime.

Ik heb straatvrees, wat nu?

Een psychiater of psycholoog bezoeken in een reguliere praktijk kan een enorme stap zijn wanneer je straatvrees hebt. Ook in dit geval is het mogelijk om toch nog een beroep te doen op een van deze specialisten via psycholoog op afstand. De consulten verlopen hierbij via de e-mail, Whatsapp, FaceTime of chat. De gesprekken en werkwijze wijken verder niet af van een reguliere praktijk. Daarnaast zitten de specialisten van dit team verspreid over de wereld, zodat er gewerkt kan worden vanuit verschillende tijdzones. Zo is er altijd een manier om begeleid te worden door een van deze specialisten.