Ouderdom en gewrichtspijn – de oorzaken

gewrichtspijn

Bij sommige ouderen kan het een heel vervelende en beperkende last zijn: de pijn die ze voelen in hun rug of bepaalde ledematen. Schouders die vastzitten, of armen, knieën, maken dat zij veel dingen niet goed meer kunnen doen, ook al zijn ze verder nog gezond en helder. Deze pijn zit hem vaak in de gewrichten en wervels, deze zijn onderhevig aan slijtage. Hoe en waarom gebeurt dit?

Gewrichtsslijtage

Je gewrichten en wervels zijn de kernpunten  van de bewegingen die je met je lichaam maakt. Om deze bewegingen goed en soepel te laten plaatsvinden, zit er kraakbeen in je gewrichten – een zachte stof die tussen de botten zit, zodat deze niet langs elkaar schuren. Kraakbeen fungeert eigenlijk als de olie van het menselijk skelet.

Met de tijd kan dit kraakbeen langzaam verslijten, hierdoor hebben vooral ouderen vaak last van stroefheid bij bewegen. De zeer nare pijn die soms wordt veroorzaakt bij beweging van de desbetreffende gewrichten is vaak het resultaat van de botten die elkaar raken of langs elkaar schuren bij het bewegen. Op dit punt wordt er van ‘artrose’ gesproken, een zeer vervelende aandoening die vaak niet geheel te genezen meer is.

Mensen hebben gewrichtspijn of artrose vaak op specifieke punten. Eventuele snellere slijtage van het kraakbeen kan veroorzaakt worden door frequente of langdurige druk op bepaalde gewrichten of wervels. Het vaak tillen vanuit je rug zet bijvoorbeeld veel druk op het kraakbeen in je rugwervelkolom. Mensen die veel op hun knieën moeten zitten, kunnen eerder last krijgen van hun kniegewrichten, enzovoorts.

Ook je dieet heeft invloed op gewrichtsslijtage. Genoeg toevoer van stoffen die goed zijn voor je botten en voor kraakbeen kan de slijtage remmen of voorkomen.

Supplementen

Deze stoffen zijn dus ook belangrijk bij het tegengaan van gewrichtspijn en gewrichtsslijtage, en het herstellen van gewrichten. Twee veelgebruikte supplementen zijn chondroïtine en glucosamine. Dit zijn bouwstoffen voor kraakbeen, die bij inname goed de gewrichten waar kraakbeen nodig is kunnen bereiken. Glucosamine en chondroïtine zijn vergelijkbaar in hun werking. Ze zijn vooral effectief wanneer de oorzaak van de gewrichtspijn, zoals de spanning die ze veel te voorduren hebben gehad, ook is opgehouden. Zo kan het goed zijn werk doen in het herstel van en de opbouw van het kraakbeen. De supplementen richten in ieder geval nooit schade aan je lichaam.

Ook is de kwaliteit van de supplementen belangrijk, want beiden worden in verschillende varianten aangeboden. Glucosamine- en chondroïtine-supplementen worden vaak gecombineerd met andere stoffen. Dat de juist puurheid en kwaliteit gewaarborgd wordt, is dus belangrijk en kan worden gezien aan keurmerken.  Chondroïtine en andere bouwstoffen voor kraakbeen werken vooral als je gewrichten rust hebben, en kan je lichaam zonder tegenwerking beginnen aan het herstel. Dit is vaak de eerste en belangrijkste stap bij het tegengaan van de pijn. Zonder beperking bewegen, ook om zelf goed fit te kunnen blijven, is één van de meest waardevolle dingen!