Opvliegers en overgang. Wat hebben zij gemeen met elkaar?

De overgang is de periode rond het vijftigste levensjaar van de vrouw waarin zij overgaat van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid. De eierstokken stoppen met het produceren van de hormonen oestrogeen en progesteron en uiteindelijk zal de menstruatie uitblijven. De overgang staat ook wel bekend als de periode waarin vrouwen last kunnen krijgen van klachten zoals opvliegers. Wat hebben opvliegers en de overgang nu eigenlijk met elkaar gemeen?

Wat zijn opvliegers?

Tijdens de overgang kun je last krijgen van opvliegers. Dit zijn hevige, kortdurende aanvallen van warmte. Je kunt een rood hoofd krijgen en je opgejaagd voelen. Je kunt tijdens zo’n opvlieger ook flink gaan zweten, hartkloppingen krijgen en rillingen hebben. Een opvlieger duurt 3 tot 5 minuten, maar kan soms langer duren; bijvoorbeeld een half uur.

’s Nachts kun je ook last krijgen van opvliegers. Door het vele zweten kun je slecht slapen en hierdoor misschien moe en somber worden. De hoeveelheid opvliegers die je krijgt overdag en ’s nachts zijn per vrouw verschillend en kunnen variëren van een paar per maand tot meerdere per dag.

Opvliegers horen bij de periode van de overgang. Je hoeft je hiervoor niet te schamen.

Hoe ontstaan opvliegers?

Opvliegers ontstaan doordat er minder oestrogeen in je lichaam zit sinds het begin van de overgang. Het gebied in je hersenen dat de temperatuur regelt moet hiermee leren omgaan. Tijdens een opvlieger ontstaat er als het ware een storing doordat het gebied in je hersenen tegen je lichaam zegt dat het moet opwarmen terwijl dit niet zo is. De bloedvaten in je huid worden meer geopend en de doorbloeding in de huid is heviger waardoor je een warm gevoel en een rood hoofd krijgt.

Wat te doen bij opvliegers?

Het is belangrijk om goed ademende kleding van katoen of wol te dragen. Op die manier kan het zweet goed worden opgenomen. Je kunt beter meerdere dunne lagen kleding over elkaar heen dragen zodat je bij een opvlieger gemakkelijk iets kunt uitdoen. 

Dit is beter dan het dragen van hele dikke kleding.

Dit geldt ook voor je beddengoed. Slaap onder katoenen lakens, een donzen dekbed of wollen dekens. Wanneer je ’s nachts veel last van opvliegers hebt kun je ervoor kiezen om meerdere dunne dekens over elkaar heen te leggen in plaats van één dikkere deken te gebruiken.

Een gezond lichaam helpt ook bij het verminderen van opvliegers. Leef gezond, let op je gewicht, rook niet, gebruik zo min mogelijk alcohol en beweeg minimaal 30 minuten per dag.

Tip: https://ymea.nl/