Hygiëne in de bergen

Ogen laten laseren

Een goede hygiëne is belangrijk om problemen met besmet water, zoals diarree, en ontsteking van wondjes tegen te gaan.

Water desinfecteren

Een helder stromend beekje ziet er vaak onschuldig uit, maar het kan toch heel wat schadelijke virussen, bacteriën en protozoën bevatten, dit is zeker het geval als er hoger op de berg koeien en schapen rondlopen. Om het water te desinfecteren kun je een aantal maatregelen nemen: verhitten, chemisch zuiveren en filtreren. De eenvoudigste manier is om het water te koken, laat het water daarbij een paar minuten doorkoken. Ook kun je water desinfecteren door een paar druppels jodium (betadine) of chloor (Hedex) aan het water toe te voegen. Een half uur na het toevoegen van jodium of chloor kun je het water zonder problemen drinken. Een nadeel van deze methode kan zijn dat er een jodium- of chloorsmaak aan het water komt. Nog een andere methode om water te desinfecteren is met behulp van een waterfilter. Hierbij worden hele kleine deeltjes, en dus ook de schadelijke virussen, bacteriën en protozoën uit het water gefilterd. De beste methode om water te desinfecteren is een combinatie van filteren en koken of chemische zuivering.

Bril dragen kan lastig zijn

Het kan lastig zijn in de bergen om een bril te dragen, de bril kan beslaan en in het ergste geval naar beneden vallen en kapotvallen op de rotsen. Er zijn mensen die bijvoorbeeld echt geen bril of contactlenzen willen dragen en om die reden hun ogen laten laseren.

Behandeling van wondjes

Op grote hoogte genezen wondjes minder snel. Dit komt omdat voor de genezing van wondjes zuurstof nodig is, en op grote hoogte bevat het bloed minder zuurstof dat naar de plaats van de wond getransporteerd kan worden. Dit kan op zich geen kwaad, maar het is wel van belang om de wondjes goed te verzorgen om ontstekingen tegen te gaan. Maak de wond goed schoon met desinfectiemiddel zoals sterilon of Betadine, en pas op met het gebruik van ongezuiverd water. Dek de wond af met steriel gaas en verschoon pleisters en verbandjes regelmatig. Zorg er altijd voor dat je een complete EHBO kit bij je hebt.

Verminderde eetlust

Veel mensen klagen over een verminderde eetlust op grote hoogte. Vooral vette voedingsmiddelen smaken minder lekker op grote hoogte. Omdat je een grote fysieke prestatie moet leveren is het echter wel belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Eet regelmatig, en bij voorkeur koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals mueslirepen. Tegenwoordig zijn er ook veel speciale energierepen verkrijgbaar. Mocht je al weten dat je minder trek hebt in de bergen neem dan vooral lekkere dingen mee die je altijd wel kunt eten. Als je een langere trektocht gaat maken van een aantal dagen dan eet je vaak gedurende een aantal dagen geen verse groenten of fruit. In dat geval kun je overwegen om vitaminesupplement mee te nemen. Neem ook altijd wat extra voedsel mee voor het geval een tocht langer duurt dan gepland.