Hoe kan ik mijn knie artrose behandelen?

Knie artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht geleidelijk aan slijt. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en beperking van de beweeglijkheid. Er is helaas geen genezing voor artrose, maar er zijn wel behandelingen die de symptomen kunnen verminderen en je kunnen helpen om zoveel mogelijk mobiel te blijven. In deze blog bespreken we enkele verschillende behandelingsopties voor revalideren met een nieuwe knie.

Operatieve behandeling van artrose van het kniegewricht

In sommige gevallen kan operatieve behandeling nodig zijn om de pijn en stijfheid van artrose te verminderen. De meest voorkomende operatie is een ‘artroscopisch debridement’, waarbij chirurgen via kleine incisies in het gewricht schade aan het kraakbeen weghalen. Soms wordt ook een ‘plastisch chirurgische ingreep’ uitgevoerd, waarbij beschadigd kraakbeen of pezen worden vervangen door weefsel van een ander deel van het lichaam. In sommige gevallen kan een ‘kniearthroplastiek’ worden uitgevoerd, waarbij het gehele gewrichtskapsel wordt vervangen door kunststof of metalen implantaten.

Niet-operatieve behandeling van artrose van het kniegewricht

In de meeste gevallen is een operatieve behandeling niet nodig om de symptomen van artrose te verlichten. Er zijn verschillende niet-operatieve behandeling opties die kunnen helpen, zoals:

Fysiotherapie: door middel van oefening kan fysiotherapie pijn en stijfheid in het gewricht verminderen.

Orale medicijnen: ibuprofen en paracetamol kunnen pijn en ontsteking in het gewrichtsweefsel helpen verminderen. In sommige gevallen kan corticosteroïd injectie ook helpend zijn.

Gewrichtsvloeistof injecties: hyaluronzuur injecties kunnen helpen bij het soepel houden van het gewrichtskapsel en bij het verminderen van pijn.

Sollicitatie Plaatsing: door middel van taping of brace kan de belasting op het gewrichtsweefsel worden verminderd, wat helpend kan zijn bij pijnverlichting.

Aanvullende therapie├źn: sommige mensen vinden anti-inflammatoire dieet of acupunctuur helpen bij hetzelfde doel.

Ondersteuning voor dagelijkse activiteit met een nieuw kniegewricht 

Als je een operatieve ingreep aan je kniegewricht bent ondergaan, is er verschillende ondersteuning die je dagelijkse activiteit gemakkelijker kan maken totdat je volledig herstelt. Deze ondersteuning bestaat uit: krukken, beenspalk en/of rollator. Het is belangrijk dat je instructies opvolgt over hoe je dit hulpmiddel moet gebruiken, zodat je letsels voorkomt terwille van jouw veiligheid, alsmede die van anderen rondom jou. Er zijn ook bepaalde lichamelijke activiteiten beperkingen die je moet volgen na je operatieve ingreep; raadpleeg hiervoor altijd je arts of fysiotherapeut. Zorg dat je genoeg rust neemt na elke activiteit die je onderneem gedurende de dag – een goede manier om dit te doen is ’30 minuten rust voor elke 1 uur activiteit’ als richtlijn volgen. Dit helpt jouw lichaam sneller te herstellen, wat essentieel is in jouw revalidatieproces naar volledig herstel toe.