Hoe houd ik mijn gebit gezond?

Je tanden zijn ontzettend belangrijk. Tijdens de eerste ontmoeting kijken veel mensen als eerst naar de lach. Met een stralende lach verover jij de harten van iedereen. Maar hoe houd je je gebit eigenlijk gezond? We weten allemaal dat we dagelijks twee keer onze tanden moeten poetsen, maar hoe moet je nou eigenlijk poetsen en welke tandenborstel heb je nodig? Wij geven je een aantal tips over hoe jij je gebit gezond kan houden.

Poetsen, poetsen en nog eens poetsen

Je poetst elke ochtend en avond je tanden. Zo blijft je gebit mooi schoon en fris. Je beschermt jezelf tegen bacteriƫn zoals tandplak. Je voorkomt gaatjes als je elke dag netjes poetst. Het is belangrijk dat je altijd minimaal twee minuten tandenpoetst. Zo krijgen de enzymen in de tandpasta de tijd om hun werk te doen en je gebit echt goed te reinigen.

Besteed ook altijd aandacht aan je tandvlees tijdens het poetsen. Zet de borstel zo op het tandvlees dat de haartjes tussen de tand en het tandvlees komen. Zo blijft je tandvlees gezond en gaat het niet snel ontsteken.

De beste tandenborstel

Je kunt zoveel tandenpoetsen als je wilt, maar als je niet de juiste tandenborstel hebt, schiet het niet altijd heel veel op. Maar wat voor soort tandenborstel heb je nou eigenlijk nodig? Je hebt de keuze tussen een normale en een elektrische tandenborstel. Een elektrische borstel is erg makkelijk omdat deze de juiste poetsbeweging maakt. Kies voor een zachte tandenborstel met een kleine borstelkop, zo kun je overal goed bij komen. Let er wel op dat je de borstel om de drie maanden vervangt. Anders kunnen bacteriƫn zich namelijk gemakkelijk ophopen.

Is het te laat?

Heeft poetsen bij jou niet heel veel zin meer? Als je een slecht gebit hebt, kan dit veel problemen met zich meebrengen. Je hebt bijvoorbeeld erg veel pijn of je kunt niet meer eten. Als de tandarts er niks meer aan kan doen, wordt het misschien tijd voor een kunstgebit. Tandheelkunde in Dokkum helpt je graag verder als je de keuze voor een tandprothese hebt gemaakt. Het nieuwe gebit zal wel eventjes wennen zijn, maar vervolgens kun je weer goed eten en heb je geen pijn meer. Niet vergeten: je kunstgebit moet je ook goed poetsen!