De kwaliteit van mondkapjes: wat heb je nodig voor het openbaar vervoer?

Als jij een dokter bent, een zuster of ander medisch personeel, dan is de kwaliteit van mondkapjes natuurlijk uitermate belangrijk.  Medische mondkapjes worden getest en krijgen een certificering als ze daarvoor slagen. Je weet exact wat ze wel en niet tegenhouden en hoe goed ze bescherming bieden. In het openbaar vervoer zijn mondkapjes ook verplicht, maar dan mogen ook niet-medische mondkapjes gebruikt worden. Zo lang je een echt mondkapje draagt en geen sjaal of zakdoek voor je mond knoopt, mag je naar binnen. Er worden zoveel verschillende mondkapjes aangeboden door een groot aantal verkopers dat het logisch is dat je je afvraagt wat de kwaliteit van deze mondkapjes is.

Is de kwaliteit van mondkapjes belangrijk?

Niet-medische mondkapjes zoals ze zijn toegestaan in het openbaar vervoer, hoeven dus geen keuring te doorstaan. Iedereen kan in principe niet-medische mondkapjes maken en verkopen en dat gebeurt dus ook veel. Deze niet-medische mondkapjes zorgen ervoor dat jij het virus niet kunt overdragen. Ze zorgen er dus niet voor dat je het virus niet kunt krijgen. Als iedereen een niet-medisch mondkapje draagt, zoals in het openbaar vervoer het geval is, dan ontstaat er een veilige situatie want de mate van overdracht wordt aanzienlijk verminderd. De kwaliteit van mondkapjes in het openbaar vervoer is dus minder belangrijk dan in een medische instelling, maar er zijn wel enkele punten waarop je kunt letten bij de aanschaf.

Goede mondkapjes kopen

De kwaliteit van mondkapjes die in het openbaar vervoer toegestaan zijn is lastig te testen. Toch kun je een aantal punten bekijken voor je overgaat tot mondkapjes kopen:

  • Zorg ervoor dat de mondkapjes minstens 2 lagen stof bevatten.
  • De kwaliteit van de mondkapjes is vaak af te lezen aan de productomschrijving. Lees deze goed door en twijfel je, dan zoek je wat anders.
  • Zie je een aanbieding die te goed is om waar te zijn, dan is het beter om hier niet op in te gaan. Je ziet de kwaliteit van mondkapjes ook zeker terug in de prijs.

Waarom medische mondkapjes niet nodig zijn

Wil je echte zekerheid over de kwaliteit van mondkapjes, dan kies je voor medische mondkapjes. Deze zijn wat duurder, maar dus voor een dokter als geschikt verklaard. Medische mondkapjes zorgen er ook voor dat jij het virus niet kunt oplopen, dus dat is extra bescherming. In het openbaar vervoer zijn deze mondkapjes echt niet nodig. De overheid wil dat er altijd voldoende medische mondkapjes voor het medische personeel op voorraad zijn en door deze te kopen zorg jij er mogelijk voor dat dokters en zusters zonder mondkapje komen te zitten. Alleen als jij om een bepaalde reden extra bescherming nodig hebt, dan is het dragen van een medisch mondkapje aan te raden.

Neem altijd het zekere voor het onzekere

Bij twijfel, bij een onduidelijke omschrijving of een te lage prijs is het beter om de mondkapjes niet te kopen. Wil je het echt zeker weten, dan koop je mondkapjes bij een drogist, zoals Etos, Hema, DA, Kruidvat en trekpleister. Ook de kwaliteit van de mondkapjes die je op het station kunt kopen is gegarandeerd.