Antibiotica en zon

antibiotica en zon

Antibiotica is een geneesmiddel dat kan worden ingezet bij de bestrijding van verschillende soorten infecties. Een van de meest voordehand liggende infecties waarbij antibiotica gebruikt wordt als middel om de infectie te verhelpen is een blaasontsteking. Zeker vrouwen kunnen gevoelig zijn voor blaasontstekingen als zij te weinig drinken of te weinig naar het toilet gaan. Door antibiotica te gebruiken kunnen de ziekteverwekkers uit het menselijk lichaam worden verdreven. Vaak is het menselijk lichaam in staat om een deel van deze bacteriën zelf onschadelijk te maken. Als je weerstand echter ernstig verzwakt is wordt dit lastiger en is een hulpmiddel noodzakelijk om de bacteriën tegen te gaan.




Naast een blaasontsteking zijn er nog verschillende andere infecties waarbij antibiotica als hulpmiddel kan worden gebruikt om de bacteriën in je lichaam onschadelijk te maken. Denk bijvoorbeeld ook aan een urinewegontsteking, een keelontsteking, een chlamydia-infectie, acne en een longontsteking. Het is van de precieze infectie afhankelijk welk type antibiotica zal worden voorgeschreven door een arts. Houd er rekening mee dat antibiotica bepaalde bijwerkingen met zich mee kan brengen, wat ertoe leidt dat antibiotica en zon geen goede combinatie zijn. De combinatie van antibiotica en zon kunnen er zelfs voor zorgen dat je huid ernstig wordt aangetast.

Verschillende soorten antibiotica

In de afgelopen decennia is het aantal soorten antibiotica wat binnen de medische wereld gebruikt wordt sterk toegenomen. Voor ieder type bacterie bestaat een antibiotica die de bacterie onschadelijk kan maken. Vaak wordt gekozen voor penicilline, maar ook amoxicilline en flucloxacilline zijn populaire antibioticasoorten. Minder vaak wordt gekozen voor piperacilline, clavulaanzuur of tazobactam. Niet alleen verschilt de bacterie die bestreden kan worden met deze soorten antibiotica, ook zijn de bijwerkingen verschillend. Het is dus erg belangrijk om je vooraf te laten informeren over de bijwerkingen die de voorgeschreven antibiotica met zich mee kan brengen.

Veel voorkomende bijwerkingen van antibiotica zijn diarree, misselijkheid, maag- en darmklacht, jeuk en rode plekken op de huid, en een overgevoeligheid voor uv-straling. Juist die overgevoeligheid voor uv-straling maakt de combinatie van antibiotica en zon vaak gevaarlijk voor het menselijk lichaam. Het is overigens niet per definitie zo dat alle bijwerkingen op zullen treden bij het volgen van een antibioticakuur. Als je de voorschriften voor het gebruik van antibiotica nauwkeurig volgt is de kans op deze bijwerkingen erg klein.

Drink je regelmatig een glas alcohol? Houd er in dat geval rekening mee dat alcohol het genezingsproces kan vertragen. De lever moet namelijk zowel de antibiotica als de alcohol afbreken. Zeker bij alcohol duurt het enige tijd voordat alles afgebroken is. In die periode kan er minder antibiotica worden afgebroken, waardoor je de antibioticakuur langer zal moeten volgen. In sommige gevallen is sterk af te raden om alcohol te gebruiken tijdens een antibioticakuur. Alcohol kan in dit geval voor extra bijwerkingen zorgen. Laat je hierover adviseren door een arts of apotheker.




Waarom gaan antibiotica en zon niet samen?

Het feit dat antibiotica en zon geen goede combinatie is valt te verklaren door het feit dat antibiotica ook in de huidcellen van ons lichaam gaat zitten. Op het moment dat de zon op de huidcellen schijnt, zal dit voor een hevige reactie van de antibiotica zorgen. Antibiotica reageert namelijk niet goed op de invloed van uv-straling of zonlicht. Vaak blijft het in zo’n situatie bij een vervelende jeuk of een gevoelige huid. Er zijn echter ook situaties waarbij de antibiotica en zon voor veel meer problemen hebben gezorgd.

Antibiotica is een geneesmiddel wat energie absorbeert als er zonlicht of uv-straling op de antibiotica schijnt, waardoor het energiepijl van de antibiotica toe zal nemen. Dit resulteert in een bepaalde mate van instabiliteit in het lichaam, waarbij de hoeveelheid zuurstof in het bloed sterk toeneemt. Dit noemt men ook wel reactief zuurstof, wat de samenstelling van het DNA en een celkern kan laten veranderen. Als gevolg hiervan kunnen de huidcellen afsterven, waardoor je een grote hoeveelheid schilfers op je huidoppervlak ziet. Daarbij is de huid in dit geval veel kwetsbaarder voor andere infecties, omdat er een beschermlaag verdwenen is. Vaak gaat dit gepaard met een pijnlijk gevoel en kunnen er in het ergste geval zelfs blaren op de huid ontstaan. Het is van je huidtype afhankelijk hoe je huid zal reageren in een dergelijke situatie.

Lees de bijsluiter bij antibiotica en zonlicht

Wanneer je een antibioticakuur moet volgen om een bepaalde infectie te verhelpen, is het erg belangrijk om de bijsluiter te lezen voordat je je lichaam blootstelt aan uv-straling of zonlicht. In de bijsluiter staat vaak heel nauwkeurig uitgelegd wat de gevolgen kunnen zijn van de combinatie van antibiotica en zonlicht. Wanneer wordt afgeraden om in de zon te komen tijdens een antibioticakuur is het raadzaam om je lichaam te bedekken met dekkende, luchtige kleding, een pet en een zonnebril. Zo voorkom je dat je lichaam beschadigd raakt door de zon. Bij vragen kun je altijd terecht bij een arts of apotheker!