Jaarlijks wordt antibiotica aan honderden patiënten voorgeschreven, die kampen met een bacterie in hun lichaam. Antibiotica omvat meerdere organische stoffen die de ziekteverwekkers in je lichaam kunnen bestrijden. Voorheen werd vaak nog het onderscheid gemaakt tussen antibiotica en chemotherapeutica, maar dat is tegenwoordig vaak niet meer zo. Hoewel antibiotica een erg effectief en krachtig middel is bij het bestrijden van bacteriën in je lichaam, kan antibiotica ook vervelende bijwerkingen hebben als hier niet op de juiste wijze mee omgegaan wordt. Hoe zit het bijvoorbeeld bij de combinatie van antibiotica en alcohol? Mag ik een wijntje of een biertje drinken als ik een antibioticakuur volg?
Vaak wordt gezegd dat de combinatie van antibiotica en alcohol erg schadelijk is voor het menselijk lichaam. Daarbij zijn veel mensen uit goed geweten geneigd om alcohol altijd te laten staan als zij dergelijke medicijnen slikken. Het is echter niet per definitie zo dat de combinatie van antibiotica en alcohol niet mogelijk is. Je mag namelijk best een drankje drinken als je een antibioticakuur volgt! Houd er echter rekening mee dat het drinken van alcohol het genezingsproces sterk kan vertragen. Dit is te verklaren door het feit dat je lever niet alleen de antibiotica af moet breken, maar ook de genuttigde alcohol. Wellicht is je bekend dat het afbreken van alcohol relatief lang duurt.
Combinatie van antibiotica en alcohol
Hoewel het in veel gevallen toegestaan is om een alcoholisch drankje te drinken tijdens de antibioticakuur, geldt dit niet altijd. Zeker wanneer je een infectie heeft kan een overmatig alcoholgebruik erg schadelijk voor je lichaam zijn. De alcohol zal namelijk sneller voor een verergering van de infectie zorgen, dan deze verhelpen. Het gaat met name om situaties waarbij je een antibioticakuur met doxycycline of metronidazol volgt. Bij deze kuren is het raadzaam om de alcoholische dranken een tijdje te laten staan, om zo snel mogelijk te herstellen.
Zowel bij antibioticakuren met doxycycline, als met metronidazol is de kans op een verergering van de infectie groot bij het gebruik van alcohol. Dit resulteert in een veel langere geneesperiode, wat je logischerwijs liever voorkomt als je een antibioticakuur volgt. Bij een antibioticakuur met metronidazol is het zelfs zo dat deze stof in combinatie met alcohol kan zorgen voor hartkloppingen, hoofdpijn en een daling van de bloeddruk. Niet voor niets verbieden artsen patiënten met deze vorm van antibiotica om alcohol te drinken in de periode tussen het begin van de antibioticakuur tot twee dagen na de antibioticakuur. Een derde type antibioticakuur waarbij het gebruik van alcohol af te raden is, zijn kuren met de stof ketoconazol. Deze stof werkt namelijk op dezelfde wijze als metronidazol en kan dus eveneens voor vervelende bijwerkingen zorgen als je antibiotica en alcohol combineert.
Raadpleeg de bijsluiten van antibiotica
Om er zeker van te zijn dat je antibiotica en alcohol mag combineren is het sterk aan te raden om voor het nuttigen van alcoholische dranken altijd de bijsluiter te lezen. Hierin staat beschreven of de antibiotica en alcohol gecombineerd mogen worden en wat de mogelijke effecten hiervan zijn. Daarbij zal een apotheker je vooraf altijd vertellen of het gebruik van alcohol toegestaan is tijdens de antibioticakuur. Heeft de apotheker je niets verteld over het gebruik van alcohol tijdens de antibioticakuur? Vaak zit er in dit geval een sticker op de verpakking van de antibiotica, waaruit je af kunt leiden of de combinatie van antibiotica en alcohol toegestaan is.
Deze stickers zijn in vier verschillende categorieën onder te verdelen:
- Een gele sticker met de tekst: “Dit geneesmiddel kan je reactievermogen verminderen.” Het nuttigen van alcohol zorgt er in dit geval voor dat dit proces versterkt wordt, waardoor je reactievermogen sterk afneemt.
- Een etiket met de tekst: “Gebruik geen alcohol bij dit middel.” Het spreekt voor zich dat het in zo’n geval sterk af te raden is om antibiotica en alcohol te combineren. Met dit geneesmiddel wordt de afbraak van alcohol vertraagd.
- Een etiket met de tekst: “Pas op met alcohol.” In dit geval zorgt de alcohol voor het vertragen van de afbraak van het geneesmiddel, waardoor de werking ervan verminderd wordt.
- Een etiket met de tekst: “Pas op met alcohol in verband met maagklachten.” Dit etiket wordt voornamelijk gebruikt op zogenaamde NSAID’s (non-steroidal anti-inflammatory drugs). Dit zijn niet-hormonale anti-ontstekingsmedicijnen, die het maagslijmvlies kunnen beschadigen. De combinatie van dergelijke medicijnen met alcohol kunnen bloedingen veroorzaken.
Vraag een arts om advies
Mocht je binnenkort een feest hebben en twijfelen over het gebruik van antibiotica en alcohol, dan is het raadzaam om altijd je arts om advies te vragen. Een arts kan je meer vertellen over de gevaren die je loopt als je beide middelen combineert en eventuele bijwerkingen beschrijven. Daarbij kiezen veel patiënten uit voorzorg al voor het vermijden van de combinatie van antibiotica en alcohol, omdat alcohol vrijwel altijd een vertragende werking heeft. Zo blijf je langer met een infectie rondlopen!