Antibiotica bijwerkingen

antibiotica bijwerkingen

Wellicht heb je in het verleden zelf al eens antibiotica gehad, of ken je mensen die een antibioticakuur kregen voorgeschreven door hun huisarts. Antibiotica omvat verschillende organische stoffen, die het menselijk lichaam helpen bij het bestrijden van ziekteverwekkers. Ons lichaam is in staat om een groot deel van deze ziekteverwekkers zelf te bestrijden, maar dat lukt niet altijd volledig. Door bij een infectie een antibioticakuur te volgen, wordt het lichaam geholpen om de infectie volledig te bestrijden. Aan antibiotica kunnen bijwerkingen zitten, afhankelijk van het type antibiotica en de manier waarop je de kuur volgt. Neem bijvoorbeeld de combinatie van antibiotica en alcohol. Een dergelijke combinatie zal in veel gevallen voor antibiotica bijwerkingen zorgen.
Doordat de antibiotica bijwerkingen soms behoorlijk heftig kunnen zijn, is het sterk aan te raden om vooraf altijd de bijsluiter door te lezen. Vaak zal een apotheker of een arts je vooraf inlichten over de mogelijke bijwerkingen die een antibioticakuur met zich meebrengt. Ook kan het voorkomen dat er stickers op de antibioticaverpakking geplakt worden, waarmee je gewaarschuwd wordt voor mogelijke bijwerkingen. Door je strikt aan de instructies van een apotheker, huisarts of de bijsluiter te houden, is de kans op antibiotica bijwerkingen het kleinst. Een antibioticakuur hoeft namelijk niet per definitie samen te gaan met vervelende bijwerkingen.

Mogelijke antibiotica bijwerkingen

Het verschilt sterk per type antibiotica welke bijwerkingen de antibioticasoort met zich mee kan brengen. Houd er rekening mee dat wanneer je je netjes aan de voorschriften voor het gebruik van de antibiotica houdt, de antibiotica bijwerkingen lang niet altijd op zullen treden. De antibiotica bijwerkingen zouden hierdoor niet de reden mogen zijn om de antibioticakuur niet te volgen. Bij een antibioticakuur is het erg belangrijk om de volledige kuur af te maken, ook als je van de infectie af denkt te zijn. Soms lijkt het namelijk heel verleidelijk om de antibioticakuur eerder te stoppen, om antibiotica bijwerkingen tegen te gaan. Dit brengt het risico met zich mee dat de infectie opnieuw op kan spelen, doordat deze op de achtergrond nog in je lichaam aanwezig is.

Zoals reeds beschreven werd verschillen de antibiotica bijwerkingen met antibioticasoort. In de meeste gevallen zijn de antibiotica bijwerkingen diarree, misselijkheid, maag- of darmklachten, jeuk en rode vlekken op de huid en een overgevoeligheid voor uv-straling. Die overgevoeligheid voor uv-straling kan veroorzaakt worden door het feit dat de antibiotica de huid sterk verdunt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen die aan antibioticakuur volgen voor het bestrijden van acne. Door de verdunning van de huid zal je sneller verbranden dan iemand die geen of een ander type antibioticakuur volgt. Om een ernstige schade aan je huid tegen te gaan is het raadzaam om de felle zon in dit geval te vermijden en altijd een zonnebril of pet te dragen als de zon schijnt.

Combinatie van antibiotica en alcohol
Vaak wordt gezegd dat de combinatie van antibiotica en alcohol erg schadelijk is. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, al is het vaak beter om alcohol in de periode van je antibioticakuur te vermijden. Alcohol kan het genezingsproces sterk vertragen, doordat je lever niet alleen de antibiotica, maar ook de alcohol af moet breken. Zeker het afbreken van alcohol kan lang duren, waardoor je de antibioticakuur langer zal moeten volgen! In sommige gevallen wordt het gebruik van alcohol in combinatie met een antibioticakuur wel sterk afgeraden. Dit geldt in het bijzonder voor antibioticakuren met doxycycline, metronidazol en ketoconazol. Een arts of apotheker zal je hier in dit geval op wijzen.
Antibiotica zonder bijwerkingen

Naast de antibiotica met bijwerkingen bestaan er ook vormen van antibiotica zonder bijwerkingen. We spreken in dit geval van natuurlijke antibiotica. Niet iedereen staat positief tegenover het gebruik van geneesmiddelen uit de medische industrie, waardoor zij zoeken naar alternatieve geneeswijzen. Een goed voorbeeld van een natuurlijke antibiotica zonder bijwerkingen is honing. Honing wordt voornamelijk gebruikt bij een infectie in de keel, waarbij de honing voor een verzachtend en helend proces zorgt. Het spreekt voor zich dat het gebruik van een natuurlijke antibiotica zonder bijwerkingen veel minder snel effect heeft dan het gebruik van een antibiotica die is voorgeschreven door een arts of apotheker.

Wel kan een natuurlijke antibiotica zoals honing gebruikt worden om een natuurlijke bescherming op te bouwen tegen bacteriƫle infecties. Naast honing zijn er nog verschillende andere soorten antibiotica zonder bijwerkingen. Denk aan groene thee, oregano, gember en kokosnotenolie. De precieze werking van deze natuurlijke soorten antibiotica verschilt per type product.

Waarom antibiotica gebruiken?

Ondanks de bijwerkingen van antibiotica kunnen we tegenwoordig niet meer zonder dit geneesmiddel. In de afgelopen decennia zijn er voor het bestrijden van verschillende soorten bacteriƫn nieuwe vormen van antibiotica ontwikkeld. Van de verschillende soorten antibiotica is penicilline de meest bekende en meest gebruikte soort. Andere soorten die kunnen worden voorgeschreven om infecties tegen te gaan zijn amoxicilline, flucloxacilline, piperacilline, clavulaanzuur en tazobactam.