Antibiotica bij soa’s

Heb je onveilige seks, dan loop je het risico op een seksueel overdraagbare aandoening, ook wel soa genoemd. Soa’s kunnen allerlei klachten veroorzaken, afhankelijk van het type. In sommige gevallen kunnen soa’s zelfs leiden tot onvruchtbaarheid en onbehandeld zelfs levensbedreigend zijn.

 

Gelukkig zijn vrijwel alle soa’s goed behandelbaar. In veel gevallen wordt een soa door een bacterie veroorzaakt. Deze soa’s kunnen met een simpele antibioticakuur aangepakt worden. Na een kuur van doorgaans één tot twee weken is de soa verdwenen en ben je volledig gezond.

 

Soa’s en antibiotica

Onder meer chlamydia, gonorroe en syfilis zijn goed behandelbaar met antibiotica. Chlamydia en gonorroe kunnen bestreden worden met antibiotica in pilvorm. Bij syfilis moeten injecties worden toegediend voor een effectieve bestrijding.

 

Voor chlamydia en gonorroe wordt meestal azitromycine voorgeschreven. Dit is een antibioticum dat tegen tal van bacteriën werkt, waaronder de soorten die deze twee soa’s veroorzaken.

 

Omdat azitromycine vrijwel overal in het lichaam terecht komt via het bloed, is een kuur met dit medicijn vrijwel altijd voldoende om de infectie volledig te stoppen. In de meeste gevallen neem je dagelijks een medicijn in, maar er bestaat ook een drankvorm die genomen kan worden.

 

Bij syfilis geeft de dokter enkele injecties die de lokale infectie tot een halt kan roepen.

 

Geen antibiotica bij HIV of herpes

Antibiotica werkt tegen bacteriën en dus niet tegen virussen. Je zult daarom niet antibiotica voorgeschreven krijgen voor een HIV- of herpesinfectie. Beide infecties kunnen wel onderdrukt worden, maar de virussen blijven levenslang aanwezig in het lichaam.

 

Afmaken van antibioticakuur

Bij een soa met klachten kunnen vaak al snel goede resultaten ondervonden worden van de antibioticakuur. Daardoor kan het wat overdreven aanvoelen om de kuur volledig af te maken. Toch is dit wel essentieel. Wanneer de antibioticakuur zijn werk doet en de klachten verdwijnen, kunnen er nog wel resten van bacteriën aanwezig zijn.

 

Wordt er te vroeg gestopt met de kuur, dan komen deze bacteriën in contact met lage doseringen van het antibioticum. Net als bij mensen, kun je de bacteriën op deze manier in feite ‘vaccineren’: ze worden resistent tegen het antibioticum. Als gevolg hiervan kan de infectie wederom oplaaien en is het een stuk lastiger geworden om de infectie te stoppen.