Antibiotica is wellicht een van de meest gebruikte geneesmiddelen om infecties in het menselijk lichaam te bestrijden. Vaak is ons lichaam sterk genoeg om een groot deel van de bacteriële infecties zelf te verhelpen, maar heeft het in het geval van een verzwakte weerstand extra hulp nodig. Die extra hulp kan geboden worden door een antibioticakuur. In de afgelopen decennia zijn er steeds meer verschillende soorten antibiotica binnen de medische wereld verschenen. Ieder soort antibiotica kan een ander type bacterie bestrijden. Hierbij zorgt de antibiotica niet alleen voor het bestrijden van de bacteriën uit ons lichaam, maar remt het ook de groei ervan.
Een van de infecties waarbij men vaak een antibioticakuur voorschrijft is een blaasontsteking. Een dergelijke infectie komt het vaakst voor bij vrouwen en ontstaat op het moment dat vrouwen niet voldoende drinken of te weinig naar het toilet gaat. Bij mannen komt dit type infectie minder vaak voor. Bij een blaasontsteking kun je bij je arts langsgaan om een antibioticakuur voorgeschreven te krijgen. Zonder recept van een arts is het niet mogelijk om antibiotica te kopen. Al is er een grote webwinkel die antibiotica aanbiedt op basis van een online consult. Zo hoef je hier niet voor naar je eigen huisarts. Betrouwbaarder is het echter om fysiek langs een arts te gaan. De bijwerkingen van antibiotica kunnen namelijk groot zijn, als het verkeerde soort antibiotica voorgeschreven wordt.
Wat is een blaasontsteking?
Een blaasontsteking wordt gezien als een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën, die vaak via de plasbuis in de blaas terechtgekomen zijn en in de darm leven. Doordat deze plasbuis bij vrouwen aanzienlijk korter is dan bij mannen, is de kans bij vrouwen groter dat bacteriën in de blaas van de vrouw terecht kunnen komen. Dit verklaart ook het feit dat vrouwen doorgaans sneller met een blaasontsteking te maken krijgen dan mannen. Ook tijdens het vrijen is het voor vrouwen mogelijk om een blaasontsteking op te lopen. Bij het hebben van seks kunnen er namelijk eveneens bacteriën in de plasbuis van de vrouw terechtkomen.
Je herkent een blaasontsteking aan het gevoel dat je vaker moet plassen, maar dat je per keer plassen minder plast. Daarbij kun je tijdens het plassen een branderig of pijnlijk gevoel ervaren. Herken je dit? Kijk eens of je urine troebel van kleur is, of zelfs bloed bevat. Dit zijn namelijk eveneens symptomen die kunnen duiden op een blaasontsteking. Over het algemeen gaat een blaasontsteking niet gepaard met koorts, al kan er in sommige gevallen wel sprake zijn van een lichte verhoging.
Zelf een blaasontsteking verhelpen
Vaak leidt een blaasontsteking niet direct tot een grote pijn tijdens het plassen. Mocht je last vermoeden te hebben van een beginnende ontsteking in de blaas, dan is het raadzaam om vooral veel te drinken. Vaak raden artsen aan om in ieder geval anderhalf tot twee liter per dag te drinken. Op deze manier spoel je de blaas enigszins door en voorkom je dat bacteriën zich in de blaas ophopen. Probeer daarbij direct naar het toilet te gaan als je moet plassen en plas de blaas hierbij helemaal leeg. Op deze manier voorkom je dat er bacteriën in de blaas achterblijven. Ook na het vrijen is het raadzaam om direct te plassen. Dit geldt in het bijzonder voor vrouwen die regelmatig met een blaasontsteking te maken hebben.
Tip: cranberryproducten, zoals cranberrysap, kunnen je helpen bij het voorkomen van een blaasontsteking of het verhelpen van een lichte blaasontsteking. In feite kun je dit vergelijken met een natuurlijke antibiotica! Bij een serieuze blaasontsteking bieden dergelijke producten vaak niet voldoende ondersteuning om de blaasontsteking te verhelpen.
Blaasontsteking met antibiotica verhelpen
Mocht het geen effect hebben om meer te drinken, sneller te plassen en gebruik te maken van cranberryproducten, dan is het raadzaam om naar een arts te gaan. Dit geldt ook voor situaties waarbij de ontsteking in de blaas gepaard gaat met koorts. Een arts zal in dit geval op basis van je urine bepalen of er sprake is van een blaasontsteking. Als dit het geval is zijn er namelijk bepaalde bacteriën in de urine te herkennen, die de ontsteking in de blaas hebben veroorzaakt. Op basis van dit korte onderzoek zal een arts naar alle waarschijnlijkheid antibiotica voorschrijven om de bacterie te bestrijden.
Bij het gebruik van een antibioticakuur is het erg belangrijk om de gehele kuur af te maken, om te voorkomen dat de bacterie terugkeert. Het lijkt soms erg verleidelijk om de antibioticakuur vroegtijdig te stoppen als de klachten verholpen zijn. Dit is echter niet slim! Daarbij is het raadzaam om alcoholische dranken tijdens het volgen van de antibioticakuur tijdelijk te vermijden. Alcohol vertraagt het genezingsproces namelijk aanzienlijk, waardoor je de antibiotica langer zal moeten gebruiken om van de blaasontsteking af te kunnen komen.