Alles omtrent gehoorbescherming

Een gehoorbeschadiging is heel snel opgelopen, iets waar werknemers vaak niet bij stilstaan. Heb jij regelmatig te maken met een werkplek waar het bijzonder lawaaiig is, laat je dan eens informeren over het gebruik van gehoorbescherming. In bepaalde gevallen is je werkgever volgens de regels van de Arbo verplicht je bescherming voor de oren aan te bieden en wordt de grens van 85 dB overschreden, dan ben je zelfs verplicht bescherming te dragen.

Neem gehoorbescherming serieus

Gehoorproblemen ontstaan sneller dan je denkt en dus is het zaak gehoorbescherming heel serieus te nemen. Overigens dient een werkgever als er klachten zijn over te veel lawaai eerst te kijken of de bron van deze ellende te vinden is en aangepakt kan worden. Het is dus niet zo dat je bij lawaai meteen bescherming aangeboden krijgt. Stel dan een bepaald apparaat of een machine veel lawaai maakt, dan is je werkgever verplicht een stiller apparaat te plaatsen in plaats van dat er simpelweg gehoorbescherming aangeboden wordt.

Werkgever is verplicht gehoorbescherming te faciliteren

Word je als werknemer blootgesteld aan geluid dat de 80 dB overschrijdt, dan is de werkgever wel verplicht je bescherming aan te bieden, pas als het lawaai de grens van 85 dB overschreden wordt is het ook verplicht die gehoorbescherming te gebruiken. Er zijn diverse vormen van gehoorbescherming verkrijgbaar. Bekend zijn zeker de oordoppen, ook wel proppen genoemd, die je in het oor plaatst. Kies altijd voor zogenaamde eendags proppen vanwege de hygiëne. Doe je dit niet, dan is de kans op een fikse oorontsteking levensgroot.

Oorkappen zijn ideaal voor bezoekers

Ook heel bekend zijn de oorkappen, die over de beide oren geplaatst worden. Hoewel ze flink wat geluid dempen, hoor je ook je collega’s niet als die tegen je praten zoals je ook eventuele waarschuwingstekens of het alarm niet hoort. Je doet de oorkappen, ook wel koptelefoons genoemd, wel gemakkelijk op en af. Nadeel is wel weer dat je oren erg warm worden en er snel zweet ontstaat. Oorkappen gelden wel als ideale gehoorbescherming voor mensen die even een bezoek aan een lawaaiige werkplek maken.

Otoplastieken staan algemeen bekend als de beste gehoorbeschermers

De beste gehoorbescherming? Dat zijn zogenaamde otoplastieken, die ook al in het oor worden geplaatst. Deze plastieken dempen het geluid fors, maar niet alle geluiden. Dit doen de filters in het otoplastiek en dus kun je gerust een gesprek met je collega voeren met de otoplastieken gewoon in je oor. Als je werkgever verplicht is om je van bescherming te voorzien, weet dan dat hij met jou zal moeten overleggen welke bescherming aangeschaft wordt. Ook dit is in de Arbowet vastgesteld. Er zijn werkgevers die nogal eens de neiging hebben om structureel de goedkoopste gehoorbescherming te kopen, maar die vlieger gaat dus niet op.

Binnen een straal van een meter

Tenslotte; gehoorbeschadiging loop je echt veel sneller op dan je denkt. Zo kan er al schade ontstaan als je structureel in een omgeving werkt waar je alleen met stemverheffing met iemand die binnen een straal van een meter bij je vandaan is kunt praten. Wil je meer informatie over gehoorbescherming op maat? Surf eens bij Audinc langs.