3 dingen die je moet regelen voor de kleine komt

Je bent zwanger! Gefeliciteerd! Zwanger zijn is hartstikke leuk en waarschijnlijk ben je nu nog maar bezig met één ding: shoppen voor de baby. Maar er zijn nog veel meer dingen die je moet regelen voordat de kleine komt. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van de kraamzorg of aan het inlichten van je werkgever zodat je zwangerschapsverlof krijgt. Wij vertellen je drie dingen die je moet regelen voor de kleine komt.

Heel belangrijk: kraamzorg

We beginnen maar gelijk bij het belangrijkste wat je moet regelen tijdens je zwangerschap: de kraamzorg. Na de bevalling krijg je een kraamverzorgende bij je thuis die je de eerste week een beetje op weg helpt met het verzorgen van je baby en het huishouden.

Maar deze kraamzorg krijg je niet zomaar, je moet het eerst nog wel even regelen. Het aanvragen gaat via de zorgverzekeraar. Je kunt de zorgverzekeraar het beste inlichten over je zwangerschap na de 12-wekenecho en dan ook direct de kraamzorg aanvragen. Vraag goed na op hoeveel uur kraamzorg je recht hebt.

Geboortekaartjes

Je ging vroeger nog naar een drukkerij om het perfecte kaartje uit te zoeken, nu doe je dit gewoon lekker makkelijk op het internet. Er is onwijs veel keuze en je kunt het geboortekaartje helemaal zelf ontwerpen. Begin ruim voor de bevalling al met rondkijken op internet. Je kunt nooit te vroeg beginnen, toch? Heb je een leuk kaartje gevonden? Bestel dan altijd een proefdruk. Zo kun je zien of het kaartje er in het echt ook zo mooi uitziet en of deze helemaal aan je wensen voldoet. Als je alles geregeld hebt, hoef je alleen nog de geboortedatum en eventueel lengte en gewicht toe te voegen na de bevalling.

Werk inlichten

Ook niet geheel onbelangrijk: je werk inlichten over je zwangerschap. Als je zwangerschapsverlof wilt aanvragen, moet je dit minimaal 3 weken voor het verlof doen. Je hebt in Nederland recht op maximaal 6 weken zwangerschapsverlof voor de uitgerekende datum. Om alles helemaal goed te regelen, heb je een zwangerschapsverklaring nodig. Deze verklaring kun je krijgen van je huisarts, gynaecoloog of verloskundige.